Kaniner

Inden man anskaffer sig en kanin, er det vigtigt at man sætter sig grundigt ind i dens daglige pasning og pleje.

Kaniner er ikke gnavere men lagomorfer (Lagomorpha) tilhørende familien Leporidae, der omfatter ca. 60 arter af kaniner, harer og pibeharer/pikas. De kaniner, der holdes i fangenskab som familiedyr, stammer fra den europæiske vilde kanin. Kaniner er følsomme dyr og ved det mindste tegn på sygdom eller unormal adfærd skal dyrlægen kontaktes omgående.

Forvoksede tænder er meget ofte problemet, når kaniner holder op med at spise, men stadig er aktive. Kaninen har 28 tænder; 4 fortænder i overmunden, 2 fortænder i undermunden, 6 kindtænder i hver side af overmunden samt 5 kindtænder i hver siden af undermunden. De har ingen hjørnetænder.
Specielt ved kaninens tænder er, at de ikke har nogle rødder, dette betyder at de bliver ved med at vokse igennem hele kaninens liv. Derfor har kaniner et stort behov for at gnave for at holde tænderne nede og slide dem naturligt. Kaninens tænder er placeret, så de automatisk sliber hinanden når maden tygges. Fortænderne bruger den til at skære maden i mindre stykker, mens kindtænderne kværner maden til små finere stykker.

Har du den mindste smule mistanke om tandproblemer skal du gå til dyrlæge. Tandproblemer hos kanin kan forebygges ved at købe et godt sammensat foder som eks. Supreme Science Selective.

Det er især vigtigt, at kaninen får det rigtige foder, dvs. først og fremmest masser af græs (ikke kun mælkebøtteblade) eller hø. Dernæst skal foderet bestå af kaninpiller og grønt som f.eks. gulerod, salat.

I naturen består kaninens kost hovedsagligt af græs som har et naturligt højt fiberindhold på 20-25 %

Kaninens tænder og fordøjelsessystem har derfor behov for en kost med et fiberindhold på min. 20 %

Når man fodrer kaniner er det vigtigt det er korrekt sammensat. Der udbydes både de såkaldte ”müesli-blandinger” og pelleteret foder. Müesliblandingerne bør man undgå da dyrene har en tendens til kun at vælge de ting i blandingen de kan lide og lade resten ligge. Og i de fleste tilfælde medfører det at dyrene vælger at spise de usunde dele og lade de sunde dele ligge og dermed blive fejlernæret.

Hvis foderet er pelleteret kan dyrene ikke på sammen måde vælge kun at spise de fede dele af foderet. Et godt pelleteret foder er eks. Excel el. Supreme Science Selective. Nyborg Dyrehospital forhandler begge mærker.

Udover pelleteret foder bør dyrene have fri adgang til frisk hø og græs samt grønt i form af salat og agurk. Gulerødder i store mængder er fedende og mængden af dem bør derfor ikke overdrives. 

Kaniner er byttedyr i naturen og vil derfor gøre hvad de kan for at skjule tegn på sygdom. Det skyldes, at deres naturlige fjender normalt vil prøve at få fat i de svageste dyr og dermed det nemmeste måltid. Desværre gør det, at kaniner under forhold som kæledyr ofte ikke viser tegn på sygdom, før de er så svækkede at de ikke længere kan skjule de er syge. Derfor er det i mange tilfælde for sent, når man som ejer kommer til dyrlægen med dyret.

Almindelige sygdomme hos kaniner er: Forvoksede tænder, tandbylder, bylder andre steder, forstoppelse, rovmider i pelsen og øregangsbetændelse.

Der er nogle ting man som ejer kan gøre for at opdage i tide om dyret er ved at blive syg

 1. Vej dyret et par gange om ugen og før journal over det
 2. Tjek dagligt om dyret spiser normalt eller om den spytter det ud igen, savler eller er våd om hagen (tegn på tandproblemer typisk)
 3. Tjek om dyret klør sig.
 4. Tjek negle
 5. Kig under dyrets mave og ved bagenden. (Specielt om sommeren, da diarre kan gøre at der kommer spy i pelsen og huden)

Fakta om kaniner

 • Voksenvægt: omkring 2-7 kg. Dette afhænger af race og køn. Hanner vejer som regel mere end hunner.
 • Kuldstørrelse: 4-12 unger - gennemsnitlig får en hun 6 unger som fødes nøgne.
 • Drægtighedens længde: 30-35 dage
 • Fravænning: 35-56 dage. I tilfælde af "svage"/moderløse unger kan der suppleres med modermælkserstatning til kattekillinger.
 • Livsalder: Ca. 5-13 år
 • Kønsmoden: Ca. 6-7 mdr.
 • Kropstemperatur: 38,5 - 39,5
 • Dagligt foderindtag: Ca. 100-150 gr.
 • Dagligt vandindtag: Ca. 80 ml. pr. kg. legemsvægt

 

Hvis du vil vide mere om pasning af kaniner kan du læse Dyrenes Beskyttelses pasningsvejledning her: http://www.dyrenesbeskyttelse.dk/pasningsvejledninger/pattedyr/kanin