Sofus' sygehistorie

SofusSofus er en kastreret hankat på 5 år som i slutningen af juni begyndte at kaste op. Hans ejere tog ham derfor til Nyborg Dyrehospital hvor han blev undersøgt.

På den indledende undersøgelse virkede han rimeligt frisk og var ikke øm i bugen.

Han fik taget et røntgenbillede af bughulen for at undersøge om han evt. havde spist noget der kunne sidde fast i tarmene eller mavesækken og være årsag til hans opkast.

Der var ikke noget unormalt at finde, derfor fik han noget kvalmestillende, antibiotika og skånekost da mistanken var han havde reddet sig noget mavekatar. 

Næste dag var han Sofus blevet dårligere og alt det foder han spiste, kastede han op igen. Derfor blev der taget en blodprøve, som viste han var lidt dehydreret, men ellers ikke var med anmærkninger.

Han blev derfor indlagt og sat på væskebehandling. Mens han var indlagt blev han dårligere og fik blodig afføring og kastede fortsat op.

Da ikke alle materialer kan ses på røntgenbillede, blev Sofus fodret med kontrastvæske som ses tydeligt på røntgenbilleder. 

Dyrlægen tog så røntgenbilleder med jævne mellemrum for at se om væsken passerede normalt, eller blev stoppet undervejs.

Sofus

På billedet: Sofus første røntgenbillede viser ingen tegn på fremmedlegemer

På billeder herunder: De første par røntgenbilleder kort efter Sofus fik kontrastvæske viser kontrastvæsken er i mavesækken og på 2. billede er på vej ud i tyndtarmene.

Sofus              Sofus

På billeder herunder: De sidste 2 røntgenbilleder der blev taget af Sofus med et par timers mellemrum viser kontrastvæsken ikke flytter sig.

Sofus              Sofus

Ud på eftermiddagen blev det tydeligt på røntgenbillederne, at der var noget som stoppede for kontrastvæskens videre passage gennem tyndtarmene. Sofus´ ejere blev derfor kontaktet og anbefalet at Sofus skulle bedøves og opereres så man kunne finde ud af hvad der stoppede nede i tyndtarmene.

Samme eftermiddag blev han så bedøvet og i Sofus tyndtarme fandt dyrlægen et stykke plastik (fra en legetøjsmus) som sad godt fast. Dette blev fjernet med et snit ind i tarmen og efterfølgende blev tarmen syet sammen igen.

På billedet th: Plastikstykket som blev fjernet fra Sofus tarm. Det ses der er græsstrå, der har viklet sig rundt om plastikstykket sammen med tarmindhold.

Da Sofus vågnede op havde han det heldigvis meget bedre, men hans trængsler var desværre ikke slut endnu; katte der ikke har optaget næring et par dage går ofte i stå med at spise og skal derfor sondefodres eller tvangsfodres førend de kommer i gang igen.

I hans tilfælde lykkedes det heldigvis med fælles indsats fra Sofus ejere og dyrlægen at få ham i gang med at spise. Dette blev gentaget over et par dage, til han var frisk nok til selv at spise igen. 10 dage efter hans operation var hans sår helet og han kunne få sine sting fjernet.

Sofus’ sygehistorie viser at nogle gange er man nødt til at lave flere undersøgelser for at komme frem til en diagnose og at relativt små ting, som et stykke plastik kan gøre at et kæledyr skal igennem en operation med opfølgende behandling. Sofus’ ejere har altid været meget opmærksomme på ham og reagerer hurtigt hvis der er noget der ikke er normalt med ham.

Netop at de reagerede hurtigt gjorde at Sofus chancer for at komme godt igennem forløbet var optimale. Heldigvis for Sofus’ ejere havde de ham sygeforsikret, så selvom de kom til at betale noget for Sofus behandling, var det ikke ret meget i forhold til hvis han ikke havde været forsikret. 

Du kan læse mere om sygesikringer på følgende link: