Gitta Skildpadde

Gitta er en skildpadde som er i juli 2012 var så uheldig at blive bidt af en hund. Da Gitta kom ind på dyrehospitalet, kunne dyrlægen se at hendes skjold var knust flere steder på både undersiden og oversiden. 

Hos skildpadder ligger lungerne lige under skjoldet, så man kunne kigge direkte ind på lungerne der hvor skjoldet var beskadiget. Heldigvis havde Gitta ikke andre skader.

Selvom skildpadder er hårdføre, kan de ikke holde til alt og der var ingen tvivl om det var alvorlige skader Gitta havde fået.

Billedet th: Gittas skader på skjoldet  

Billedet th: Gitta under operationen

For at skaderne kan hele, skal fragmenterne af skjold, der ligger inde i skjoldet, fjernes. Hvis ikke de fjernes vil da give infektion inde i lungerne. Da fragmenterne sidder fast på lungerne gør det ondt når de fjernes. Derfor blev Gitta bedøvet og stumperne inde i skjoldet fjernet. Det blødte lidt da nogen af fragmenterne blev fjernet og blødningen blev stoppet med spongostan.

Efterfølgende blev hullerne fyldt op med intrasite gel, og forbindinger lagt rundt om skjoldet så sårkanterne i skjoldet blev holdt fugtige og kunne hele.

For at undgå infektion fik Gitta antibiotika samt smertestillende så hun ikke havde ondt. Gittas ejere skiftede med jævne mellemrum forbindingen, plejede sårene og sørgede for at hun spiste.

Da skildpadders stofskifte er meget anderledes end hos varmblodede dyr går der meget lang tid inden man kan se om det går den rigtige eller forkerte vej.

Vægttab er en indikator på at tingene ikke går som de skal, så Gittas ejere vejede hende med jævne mellemrum. 

Heldigvis gik det hele efter planen og på de sidste billeder kan man se resultatet ca. 6 mdr efter hun blev skadet. 

Billedet th: Gittas skjold 6 måneder efter hun blev skadet.