Kronisk mund-og tandkødsbetændelse kat

Af og til ser man hos katte en kronisk betændelse i mundhulen, som indbefatter tandkødet , mundhuleslimhinden strækkende sig i den bageste del af munden ned mod svælget og frem forrest til munden. Tungen er ikke så ofte angrebet. Sygdommen er meget smertevoldende for katten som vil savle og være stille og spise mindre eller slet ikke. Er den hårdt angrebet nægter den også at drikke 

Kraftig mundhule- og tandkødsbetændelse hos katÅrsagen til sygdommen er ikke kendt i detaljer, men det menes at kattens immunforsvar ikke er godt nok til at bekæmpe det som forårsager sygdommen. Forskningen har været inde på at plaque spiller en rolle da man kan måle forøgede mængder antistoffer mod plaque-bakterier.

Øverste billede: kraftig mundhule- og tandkødsbetændelse hos kat

Fjerner man bakterierne fra tænderne ved tandrens/tandbørstning og antibiotika vil tilstanden forbedres, men ikke forsvinde og så snart behandlingen stopper blusser sygdommen op igen. Det vil den ikke gøre hvis det var en betændelse i tandkødet som følge at manglende tandhygiejne og tandsten og paradentose. Her vil tandrensning og efterfølgende tandbørstning og behandling af paradentosen få tilstanden til at forsvinde. 

Calici-virus der er kendt for at give katte-influenza med mundhulebetændelse og infektion i de øverste dele af luftvejene er muligvis også medvirkende årsag. Det viser sig at calici-virus ved kronisk mundhulebetændelse er i stand til at ændre sig (mutere) meget hurtigt således at hver gang immunforsvaret danner antistoffer mod virus ændrer det sig så immunforsvaret ”kan starte forfra” med bekæmpelsen.

Hvordan behandles lidelsen ?

Smertevoldende mundhulebetænddelseDet viser sig at hvis man anvender binyrebarkhormon i lang tid vil tilstanden forbedres for 80 % af kattene, men der er ingen helbredelse i denne behandling og der er jo mange bivirkninger ved langtidsbehandling med binyrebarkhormon.

Nederste billede: Smertevoldende mundhulebetænddelse.

Behandlingen som man udfører i dag er fjernelse af alle kindtænder og hvis mundhulen også er betændt i den forreste del, så alle tænder. Teorien er at fjerne muligheden for plaque og dermed en masse bakterier så katten kan rette immunforsvaret mod kun at bekæmpe calicivirus. 50-60 % af kattene bliver helt helbredt, ca. 30 % bliver bedre, mens ca. 10 % ikke forbedres.

Det skal nævnes at med det foder som katte får i dag (findelt foder presset i piller eller dåsemad) er det ikke noget problem for en kat at leve uden tænder.